alt


AROMA Kortárs

II. roma köztéri kiállítás

Belváros, Szabadság tér

2012. október 6.-19.


2010 nyarán jelentkeztünk első ízben köztéri tárlatunkkal „AROMA - Színek, képek és arcok a romák világából” címmel. A kiállítás alapgondolatát a kultúra embert formáló, gondolatokat ébresztő és párbeszédet kezdeményező ereje adta. A tárlaton bemutatott festmény-reprodukciók és fotók, valamint az Open Society Foundations és az OSA Archívum által meghirdetett nemzetközi fotópályázat anyagából válogatott képek célja azonos volt: a művészet segítségével olyan utat és lehetőséget kínálni, melynek segítségével képesek vagyunk szakítani rossz előképeinkkel és feloldjuk negatív sztereotípiáinkat, érzéseinket.


A 2010-es Szabadság téri és a tavaly öt vidéki helyszínen kiállított köztéri projekt sikere arra ösztönzött bennünket, hogy az eredeti céljainkat szem előtt tartva, de friss tartalommal folytassuk kezdeményezésünket, és lehetőleg még több embert megérintve tudatosítsuk: a romák sokrétű művészete, zenei és képi világa nemzeti kultúránk szerves része és értéket hordoz nemzetközi tekintetben is.


2012-es, új tartalommal jelentkező köztéri kiállításunk az alábbi három tematikát öleli fel:

•     Chachipe  Map

Az Open Society Foundations és az OSA Archivum 2011 októberében meghirdette a Chachipe Map nemzetközi fotópályázatot, mely lehetőséget adott a fotósoknak, hogy megmutassák, hogyan látják a romákat a Roma Integráció Évtizede 2005-2015 programban résztvevő országokban. A Chachipe Map online fotópályázatra olyan sztereotípiáktól mentes képeket vártak a szervezők, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják romák és nem romák együttélését, nyitottan közelítenek a megjelölt témákhoz, s esetenként akár merőben új nézőpontot érvényesítenek a képalkotás során.  A pályázatra három kategóriában - Helyi hős, Közös nevező, Valóságos Álmok – 1177 kép érkezett.

www.chachipe.org | www.facebook.com/ChachipePhoto


•     Ragadjon a kultúra!

Második, festmény-reprodukciókból álló blokkunk  roma festők több generációjának az elmúlt 10 évben készített alkotásaiból merít, képet adva a kortárs roma festészet ezen periódusáról. A válogatás különlegességét az adja, hogy történeti szempontból egy meglehetősen rövid időszakra fókuszál és 31 kiállított reprodukción keresztül mutatja be a magyarországi roma képzőművészet önálló karakterét, gazdag és sokrétű jellegét.


•     Feloldások II.

Válogatás Balogh Tibor képzőművész alkotásaiból

Tárlatunk harmadik tematikájával Balogh Tibort, a roma képzőművészet fiatal generációjának egyik meghatározó alakját mutatjuk be. Balogh a kihívásokat, folyton új témákat és technikákat kereső művészek egyike.  Készülő Budapest sorozata főleg épületrészletekből áll és a montázsszerűen megfogalmazott alkotásokon keresztül a város élményét sűríti.  Legfrissebb grafikáival, plakátjaival társadalmi problémákra, évtizedek óta bennünk élő téves eszmékre világít rá. Objektíven vizsgál, de hangvétele provokatív és kérdéseit, felvetéseit egyaránt intézi romák és nem romák számára.


Reméljük, hogy tárlatunkkal mindenki számára átélhetővé tudjuk tenni a művészeti befogadás és elfogadás közös üzenetét.

Izgalmas kalandozást kívánunk ebben a sztereotípiákon túli, összetett és színes világban!


A Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány


Külön köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Open Society Foundations-nak, a KuglerArt Szalon Galériának, a Sesztina Galériának, valamint Vári-Hegedűs Olgának és Kresalek Dávidnak a kiállítás megvalósításában nyújtott segítségért és támogatásért!


Főtámogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Együttműködő partner: Open Society Foundations

Támogató: Belváros-Lipótváros Budapest V. Kerület Önkormányzata

Médiatámogatók: Fidelio, Litera.hu, Port.hu, MTVA

Arculat és design: B. Magyar Dorottya

Kurátor: Fábián Petra / Ragadjon a kultúra és Balogh Tibor – Feloldások II. tematika


Szervezők: Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány
© 2024 törökfürdő alapítvány. minden jog fenntartva.