A Törökfürdő Alapítvány 2010. augusztus 19 és szeptember 9 között az AROMA köztéri kiállítást szervezte a Magyarországi Roma Galéria Egyesülettel közösen, melynek részleteit itt olvashatja:

alt

AROMA

Színek, képek és arcok a romák világából

Roma köztéri kiállítás

Budapest, V. kerület, Szabadság térAz "Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából" kiállítás több mint 90 tablóképből - kortárs festményből, fotóból és "fotó-festményből"- állt. A roma köztéri kiállítás a  Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, az Open Society Institute (OSI) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósult meg.

Az "Aroma" kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszált. Az "Aroma" bizonyította: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk.

A magyarországi  romák világa, életszemlélete számtalan ponton találkozik történelmünkkel, évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, mégsem ismerjük fel és értékeljük jelenetőségét. Az "Aroma" a romák színes életét, látásmódját bemutatva fejleszti az elfogadást és a toleranciát.

Az "Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából" köztéri tárlat három nagy vizuális fejezete:

1. Ragadjon a kultúra!
A 40 festmény-reprodukció az utóbbi 40 év magyar roma festőinek legérdekesebb alkotásaiból válogatott. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert és eredeti színvilágot ismerhettük meg:  Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festő-nemzedéket képviselő alkotókig terjedt a kiállító művészek sora.

2. Chachipe Diák
A kiállítás keretében bemutatásra került egy 40 fotóból álló válogatás a Chachipe Diák nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum hirdetett meg 2008. novemberében. A "chachipe" romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő 12 ország fiataljai nevezhettek képeikkel. A pályázat célja az volt, hogy szembeszálljon a negatív sztereotípiákkal, szakítson a romák előítéletekkel teli ábrázolásával, és a fiatalok lencséjén keresztül sokkal összetettebb, árnyaltabb módon mutassa be Európa legnagyobb etnikai kisebbségét, a romákat.

3. Cigány vagyok
Terri Potoczna, a Londonban született, lengyel származású brit művész tíz fotó-festményén mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé - próbára téve a kiállítás látogatóinak elfogadási kultúráját.


Az "Aroma" azt is megmutatta, hogyan színesedhetnek újfajta tartalmakkal, funkciókkal, public-art jellegű akciókkal Budapest közterei.

Az "Aroma" kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, este is látogatható volt a budapesti és nemzetközi közönség számára.

Az "Aroma" megnyitóján (2010. augusztus 19., 17.00 - 19.00) a Szabadság téren a zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett öt roma festő folyamatos akciófestése örökítette meg a délután atmoszféráját.[ Click here for english version (.doc, 188k) ]


Támogatók / Sponsors:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros Közgyűlése-Gazdasági Bizottság, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata

alt

alt

alt

alt


Együttműködő partnerek / Cooperating partners :
Open Society Institute(OSI)
Roma Integráció Évtizede 2005-2015
FROKK- Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ

alt

alt

alt

Médiatámogatók / Media sponsors:
Magyar Televízió,  Pesti Est, Est.hu, Time Out

alt

alt

alt

alt


Szervezők / Organisers:
Magyarországi Roma Galéria Egyesület, Törökfürdő Alapítvány

alt

alt


Néhány kép a kiállítás anyagából:
(Nagyításhoz katt a képekre!)

Bada Márta: Vízitündér (1988.)
Bada Márta: Vízitündér (1988.)
(Kattintson ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


Bojan Aleksic: Szabad szellem
Bojan Aleksic: Szabad szellem
(Kattintson ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


Gaudi Márton: Álomstoppos (2008.)
Gaudi Márton: Álomstoppos (2008.)
(Kattintson ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


Lucian Enasoni: A fényben
Lucian Enasoni: A fényben
(Kattintson ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


Pavle Calasan: Gyerekek Konikbol
Pavle Calasan: Gyerekek Konikbol
(Kattinston ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


Varga László: Cigányasszony madárral (2000.)
Varga László: Cigányasszony madárral (2000.)
(Kattintson ide a nagyfelbontású kép letöltéséhez!)


© 2024 törökfürdő alapítvány. minden jog fenntartva.